باتری خودرو نیروی حیاتی وسیله نقلیه شما، قلب خودرو و روح سایر قطعات مکانیکی است. همه چیز را از پمپ بنزین گرفته تا چراغهای جلو نیرو میدهد. احتمالاً به طور تصادفی با این مقاله برخورد کردهاید زیرا به مشکلی در باتری ماشین خود مشکوک هستید یا اخیراً باتری خودرو شما دچار مشکل شده است یا میخواهید از چنین موقعیتهایی در آینده جلوگیری کنید.
در حالی که دلایل زیادی برای خراب شدن باتری خودرو وجود دارد، کمی دانش اولیه در مورد اینکه باتری ماشین شما چگونه کار میکند و در صورت از کار افتادن چه کارهایی باید انجام دهید، میتواند به شما در حل مشکل باتری در کوتاه ترین زمان ممکن کمک کند. پس در ادامه با ما باشید تا همه چیز را در مورد باتری خودرو را یاد بگیرید.
وظیفه باتری خودرو چیست؟
راه اندازی
وقتی سوئیچ خود را در استارت قرار میدهید و آن را میچرخانید تا روشن شود، باتری ماشین شما این امکان را فراهم میکند. میتوانید دریچههای هوای خود را روشن کنید، چراغهای داخلی را روشن کنید، چراغهای داشبورد را بررسی کنید یا به رادیو گوش دهید بدون اینکه مجبور باشید موتور را به لطف باتری خود روشن کنید. اگر هر یک از این کارها را برای مدت طولانی بدون موتور روشن انجام میدهید، مراقب باشید، زیرا به زودی شارژتان تمام میشود!
روشنایی
چراغهای داخلی، نشانگرها و البته چراغهای جلو و اصلی شما مستقیماً از باتری خارج میشوند. این بدان معناست که شما همچنان میتوانید در حالی که در حالت پارک هستید با موتور خاموش چراغ هایتان را روشن نمایید.
احتراق
موتورهای خودرو خود به خود روشن نمیشوند و برای راه اندازی به برق نیاز دارند. باتریها الکتریسیته را به شمعها یا المنتهای گرمایشی میدهند، بیت هایی که سوخت موتور شما را روشن میکنند و باعث کارکرد آن میشوند.
باتری خودرو چگونه کار می کند؟
درست مانند باتریهای معمولی، باتریهای خودرو از یک واکنش شیمیایی برای تولید برق مورد نیاز برای روشن کردن چراغها یا روشن کردن موتور استفاده میکنند. هنگامی که سوئیچ در احتراق نیمچرخ می شود، واکنش شیمیایی رخ میدهد و الکتریسیته آزاد شده به سیستمهای خودرو به باتری وارد میشود.
با گذشت زمان، باتری شارژ خود را از دست میدهد، اما خوشبختانه واکنش میتواند معکوس شود، و اجازه میدهد انرژی در باتری ذخیره شود و برای دفعه بعدی که موتور نیاز به راه اندازی دارد، ذخیره شود. این به عنوان “شارژ” باتری شناخته میشود.
انواع باتری خودرو
یکی دیگر از مهمترین نکات در مورد همه چیز باتری خودرو انواع آن است که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
باتریهای لیتیوم یونی
باتریهای لیتیوم یونی در سالهای اخیر برای تامین انرژی خودروهای الکتریکی و هیبریدی محبوبیت زیادی کسب کردهاند. باتریهای لیتیوم یون که با ظرفیت و کارایی برتر مهندسی شدهاند، دارای طراحی سلول ثانویه (قابل شارژ) هستند. در مقایسه با سایر باتریهای خودرو، وزن آنها سبکتر بوده و نیاز به نگهداری کمی دارند. باتریهای لیتیوم یون ظرفیت ذخیرهسازی شارژ بالایی دارند و خود تخلیه کمتری دارند. و به طور متوسط میتوانند حدود سه تا چهار سال دوام بیاورند.
باتری های سرب اسیدی
نوع باتری قابل شارژ، باتریهای سرب اسیدی در طیف گستردهای از ظرفیتها و اندازهها با قیمت پایین باتری خودرو در دسترس هستند. این باتریها با طراحی سلول باتری اولیه عرضه میشوند. در حالی که ظرفیت ذخیره سازی آنها با مقدار الکترولیت و اندازه صفحات باتری موجود در داخل باتری تعیین میشود. همچنین در بین انواع مختلف باتری، باتریهای سرب اسیدی کمترین نیاز به تعمیر و نگهداری را دارند.
باتری های سرب اسیدی تنظیم شده با شیر (VRLA)
در طراحی VRLA ها باتریهای سرب اسیدی بسیار پیشرفته هستند. آنها به طور خاص طراحی شده اند که تعمیر و نگهداری پایینی داشته باشند، هنگام وارونگی یا کج شدن به سمت بالا نریزند و نیازی به اضافه کردن منظم آب به سلول های باتری ندارند.
باتری های راه اندازی، روشنایی و احتراق (SLI)
اکثر خودروهایی که این روزها تولید میشوند مجهز به باتریهای SLI هستند. نوعی باتری سرب اسیدی قابل شارژ که نیرو را در فواصل کوتاه برای راه اندازی موتور ارائه میدهد. SLI ها در سیستم شارژ خودرو نصب میشوند، بنابراین هر زمان که خودرو در حال کار است، چرخههای کوتاه شارژ و دشارژ را تجربه میکنند. سیستمهای الکترونیکی خودرو مانند رادیو، چراغها، سیستمهای اطلاعات سرگرمی و گرمایش/سرمایش و غیره نیز توسط باتری SLI تغذیه میشوند.
باتری های سلول مرطوب
باتریهای سلولی مرطوب به عنوان باتریهای غرقابی نیز شناخته میشوند، زیرا دارای «الکترولیت» مایع هستند. آنها اغلب به عنوان باتریهای ثانویه قابل شارژ استفاده میشوند که پس از روشن شدن خودرو توسط دینام خودرو شارژ میگردند. با تعمیر و نگهداری منظم، باتریهای سلولی مرطوب میتوانند تعداد چرخههای شارژ و دشارژ را برای طول عمر طولانیتر داشته باشند.
تعمیر و نگهداری باتری خودرو
اگر به دنبال دانستن همه چیز در مورد باتری خودرو هستید پس باید روشهای نگهداری از آن را نیز بدانید. رانندگی بدون دقت به تایرها و ترمزهای شدید خودروی شما را فرسوده میکند، رانندگی بدون مراقبت از باتری نیز باعث کاهش طول عمر آن میشود. برای اینکه باتری خود را در وضعیت خوبی نگه دارید و طول عمر عملکردی آن را افزایش دهید، از نکات زیر استفاده کنید تا حداکثر استفاده را از باتری ماشین خود ببرید.
نکته ۱ : تعمیر و نگهداری خودرو در فرکانس توصیه شده میتواند از خسته کردن باتری موتور و سایر اجزای خودرو جلوگیری کند.
نکته ۲ : از روشن نگه داشتن چراغها یا تهویه مطبوع خود در زمان خاموش بودن خودرو خودداری کنید چراکه میتوانند باتری شما را تخلیه کنند.
نکته ۳ : ماشین خود را مرتب برانید تا از خالی شدن باتری جلوگیری کنید. سفرهای کوتاه میتواند باتری شما را از بین ببرد زیرا ژنراتور آنقدر کار نمیکند که هر بار که ماشین روشن میشود باتری را به طور کامل شارژ کند.
نکته ۴: باتری خود را بعد از رانندگی در جادههای پر دست انداز بررسی کنید، ممکن است اتصالات باتری شل شده باشد.
نکته ۵: پایانه های باتری خود را عاری از خاک، گرد و غبار و شن نگه دارید.
نکته ۶: از استفاده از باتریهای سرب اسید یا لیتیوم یون در هوای سرد اجتناب کنید زیرا میتواند باتریهای شما را منجمد کند و کناره جعبه را برآمده نماید.
نکته ۷: کمی وازلین روی پایانه های باتری برای جلوگیری از خوردگی بسیار مفید است.
باتری خودرو چقدر دوام می آورد؟
اگرچه باتریهای خودرو در صورت نگهداری مناسب تا ۵ سال یا بیشتر دوام میآورند، اما اکثر باتریها به طور متوسط بین ۳ تا ۵ سال استفاده روزمره فرسوده میشوند. با این حال، عادات رانندگی، نوع باتری، نام تجاری، آب و هوا و سفرهایی که انجام میدهید بر طول عمر باتری تأثیر میگذارد. اگر همیشه در شرایط ایده آل و بدون دما و رطوبت شدید رانندگی میکنید، اعتقاد بر این است که عمر باتری ماشین میتواند تا شش سال طول بکشد.
نکاتی که هنگام تعویض باتری خودرو باید بدانید
هنگامی که تصمیم به تعویض باتری خودرو گرفتید، باید به نکات، عوامل و چیز های دیگر در این مورد توجه داشته باشید که در ادامه به همه آنها خواهیم پرداخت.
- اندازه گروه
هر وسیله نقلیه فقط با یک اندازه گروهی از باتری سازگار است، اندازه گروه موجود خودرویتان را با استفاده از برچسب آن بررسی کنید یا به کتابچه راهنما خود مراجعه کنید. - تاریخ ساخت
بررسی تاریخ تولید برای جلوگیری از بروز مشکلات بهداشتی زودتر ضروری است. باتری جدیدی که خریداری میکنید نباید بیش از ۳ ماه از تاریخ ساخت قدیمی باشد. - آمپرهای میل لنگ سرد CCA-CCA
باتری به آمپرهایی اطلاق میشود که میتواند به مدت ۳۰ ثانیه در دمای صفر درجه فارنهایت انرژی دهد. برای خودروهایی که در مناطق سردتر کار میکنند، داشتن رتبه CCA بالا ضروری است تا راهاندازی وسیله نقلیه کمتر چالش برانگیز باشد. - نام تجاری
صدها شرکت وجود دارند که باتری خودرو را با نرخ ارزانتر تولید میکنند، اما این باتریها پس از مدتی با خرابی و هزینههای بالای نگهداری مواجه میشوند. اطمینان حاصل کنید که باتری خودرویتان از مارکهای خوب خریداری میکنید که عمر طولانی دارند. - گارانتی
اگر باتری خودروی شما به دلیل نقص تولید در مدت زمان معین از کار بیفتد، باتریهای خودرو دارای تعویض رایگان و دوره ضمانت نسبتاً زیادی هستند. - نصب
حتی اگر در حین تعویض باتری جدید مرتکب یک اشتباه شوید، ممکن است به خودرو آسیب وارد کنید. همیشه بهتر است برای نصب باتری ماشین جدید به یک متخصص مراجعه کنید. - آمپر باتری
یکی دیگر از نکات مهم هنگام تعویض باتری آمپر آن است که برای هر خودرو متفاوت می باشد. شما می توانید با مراجعه به لینک زیر لیست آمپر باتری مناسب را مطالعه نمایید.